Araçlar dizel ve benzinli olarak iki ayrılmaktadır. Bunlarda kullanmış olduğunuz aracın motor tipine veya kullanmış olduğunuz yakıta göre dizel ve benzinli olup olmadığı belli olur. Dizel bir araç normal bir araca göre farkı ateşleme sistemine sahiptir.
Dizel kullanan bir araç oksijen içeren gazın yüksek basınç ve ulaşması gereken sıcaklığa gelmesi sonucu motorun çalışmasını sağlar ve motor verimi olarak motorun %40’ın üzerine çıkmasını sağlar. Bu oran benzinli araçlarda motor verimi %20 olarak bilinmektedir. Dizel ve benzin için verilen bu oranlar sonucu iki araç bir yola çıktığı zaman dizel araçla daha fazla yol gitmiş oluruz.
Dizel motor parçaları şunlardır: Yakıt deposu, yakıt filtresi, yakıt pompası, yakıt enjeksiyon pompası, boru ve rekorlar, hava filtresi, ısıtma bujileri, enjektörler, yakıt göstergesi.
Dizel araç kullananların her zaman arabayı kontrol ettirmesi gerekir ve oluşan bir motor arızası olduğu taktirde ihmal edilmeden sorunun çözülmesi gerekir. Dizel araç bakımının zor olması ve oluşabilecek bir arıza sonrası yapılacak yeniliğin maliyeti fazla olur. Bakımının sık sık yapılması gerekir. Dizel motor araçlarda oluşabilecek en önemli hasar ise güçlü motoru ile oluşacak yüksek basınç sonrası yanma meydana gelir ve motor hasar oluşmasına sebep olur.
Dizel motorlarda yakıt sistemi hava yapabilir. Bunun sebeplerini şöyle sıralayabiliriz: Depoda yakıt kalmaması, borularda çatlak veya kaçak olması, yakıt filtrelerinin değiştirilmemesi.
İlk dikkat etmemiz gereken nokta anahtarı taktığımız zaman kontağı yarım çevirip uyarı ışıklarının sönmesini bekledikten sonra motoru çalıştırmalıyız.
Aracımızda kullandığımız yakıtın kaliteli ve iyi olmasına dikkat etmeliyiz.
Yüksek bir maliyet ile karşılaşmamak adına aracımızı sürekli bakımını yaptırmalı ve kontrol ettirmeliyiz.
En Sık Karşılaşılan Otomobil Arızaları ve Çözümleri