Forged piston ve cast piston temelde üretim tekniklerine göre ayrılmaktadır. Forged çoğu zaman araç sahipleri tarafından marka olarak zannedilse de bu marka değil üretim şeklidir. Dövme piston anlamına da gelen Forged avantajları kadar dezavantajlara da sahiptir.
Forged sistemine alternatif olarak diğer bir yöntem ise dökümdür. Cast olarak da anılan bu yöntemde ise yüksek ısı altında eritilen ve sıvı hale gelen metal malzeme şekillendirilmiş kaba dökülür ve piston halini alması beklenir. Dövme ve döküm yöntemleri ile üretilmelerine bağlı olarak Forged ve döküm piston farkları ortaya çıkacaktır.
Forged piston ne işe yarar sorusunun yanıtı vermek için öncelikle dövme yöntemi ile üretilen piston özelliklerini kavramak gerekir. Masif olarak tanımlanan metal malzemeler, istenen boyutlara gelmesi için özel makineler ile kesilir. Ardından yüksek pres gücüne sahip makinler tarafından şekillendirilir. Söz konusu malzeme ısıtılarak işlem yapılırsa sıcak dövme, normal sıcaklıkla yapılırsa soğuk dövme olarak nitelendirilir. Forged pistonlar ise sıcak dövme yöntemi ile üretilen piston çeşididir.
Piston üretim yöntemleri arasından bir diğeri ise döküm veya dökme cast yöntemidir. Bu pistonun üretiminde ise son derece yüksek ısılarda sıvı hale getirilen metal malzeme uygun kalıplara dökülerek bu kalıbın şeklini alması sağlanır. Döküm sırasında ortaya çıkan başlıca dezavantaj pistonun çapaklanmasıdır.
Üretim yöntemlerine göre Forged piston ve döküm piston farkları ortaya çıkacaktır. Sadece piston üretimi için değil diğer pek çok makine parçasının üretiminde de bu tip farklı alternatif yöntemler kullanılır. Döküm yöntemi ile üretilen pistonlar ise dayanıklılığı ile daha çok ağır hizmet tipine sahip ve düşük devirli dizel motorlar da tercih edilir.
Common Rail Nedir? Yakıt Enjeksiyon Sistemleri