FMEA açılımı Failure Mode and Effect Analiysis olarak tanımlanır. Türkçe karşılığı olarak Hata Türleri ve Etkileri Analizi olarak tanımlanan sistem, potansiyel olarak yaşanacak hata türlerinin analiz edilmesini ve söz konusu hataların olasılık ve birbiri ile benzerliklerine göre sınıflandırılmasını sağlamaktadır. Ürün geliştirme ve operasyon yönetim süreci olan bu sistem hataların etkin biçimde tanımlanmasını sağlamaktadır.
Üretim sektöründe başta otomobiller olmak üzere birçok farklı unsur için bu tip çalışmalardan söz etmek mümkündür. Zaman zaman hizmet sektöründe kullanımına da rastlanır. Hata Türü ve Etkileri Analizi (FMEA) temelde hataların sonrasından bulunmasını değil önceden belirlenerek buna göre tedbirler alınmasını sağlar.
FMEA Analizi Nedir?
Hata Türleri ve Etkileri Analizi örnekleri incelendiğinde FMEA metodunun üretim konusunda erkenden hataların tespit edilmesini ve hataların erkenden önlenmesini sağlar. Bu sayede üretim sonrasında yaşanacak olası sorunların ortaya çıkmadan önce gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktadır.
Doğru bir şekilde planlanan FMEA sayesinde:
Bunlar ve benzeri birçok farklı avantaj elde edilmektedir. Günümüzde kullanılan başlıca FMEA çeşitleri arasında; Sistem, Tasarım, Süreç ve Servis FMEA yer almaktadır. Her biri farklı süreçleri ve çalışmaları da beraberinde getirmektedir.
FMEA Hata Türü ve Etkileri Analizi Çeşitleri
Otomotiv FMEA örnekleri sayesinde özellikle yedek parça sanayisinde ürünlerin etkin ve uyumlu biçimde hataların önceden tespit edilerek üretim gerçekleştirilmesi sağlanabilir. Sistemin en büyük avantajı ise hata ortaya çıkmadan olasılığının tespit edilerek erkenden önlem alınması ve kaliteli üretim gerçekleştirilmesinin sağlanmasıdır. Hata Türü ve Etkileri Analizi (FMEA) çeşitleri:
İcraya Düşmüş Araba Nasıl Alınır?